https://dushzona.com/image/cache/catalog/Blog/what-bathtub-to-choose-1170x600.jpg
user image

Каква вана за баня да изберем?

  • 21 Mar 2024
  • |   0 Получени коментари

Макар, че вече акрилните вани не са вече толкова на мода и все по-малко хора ги предпочитат пред стъклените душ паравани.

Но все пак те все още си имат своите преимущества и ползи.

Какво по-добро от това да вземеш гореща вана след дълъг и уморителен ден?

Нека да разгледаме вариантите вани, които се предлагат и спецификациите, по които можем да изберем варианта, който най-много ни допада.


РАЗМЕРЪТ НА ВАНАТА


Повечето хора си мечтаят за ъглова вана за двама, джакузи и вградена стерео-система. Но площта на нормалната баня често е между 3 и 6 квадратни метра, в които трябва да вместите и мивка, и шкафове. Затова съчетайте мечтите за вана с реалните възможности.

Височина на ваната – оптималната е 65-70 см. Но ако у дома имате малки деца или възрастни хора, може да се наложи да подберете и по-нисък модел.

Дълбочина на ваната – тук оптималният размер се смята за 50-60 см. Трябва водата да покрива лежащият в нея човек, разбира се.

Дължина и ширина – тук вече всичко зависи строго от нуждите на семейството. За хора с ръст между 160 см. и 180 см. и нормално телосложение, оптималното е ширина от 70-80 см и дължина между 150 и 180 см.

В повечето случаи размерът определя и материала за направата. Например, стандартният размер върви в чугунена изработка, малолитражните вани най-често се правят от стомана, а ъглови и асиметрични вани се изработват само от акрил.


ВИДОВЕ ВАНИ  


Най-често ваните те биват чугунени, стоманени и акрилни вани.   


Чугунените вани са класическият избор. Основното им предимство е дълготрайността. Важно е емайлът да е качествен, тогава може да издържи и десетилетия. Имайте предвид задължително и сериозния минус – чугунените вани са много тежки, затова трябва специално транспортиране. Няма много избор на размери и форми, но запазва топлината на водата.

Стоманени вани – те са бюджетен вариант, освен това са и доста по-леки от чугунените. С покритие от емайл, те идват и в доста различни форми и могат да включват добавки – подложки за ръце, глава и красиви извивки. Дебелината на стоманата е минусът на тези вани, тъй като постоянната тежест на водата и човешкото тяло могат с времето да предизвикат деформация, а емайлът се напуква. Оптималната дебелина е 3 милиметра. Средният живота на стоманените вани е 15 години.

Акрилните вани са най-модерната опция. Заради спецификите на материала, дебелината трябва да е минимум 6 мм. Най-големият плюс е, че тези вани идват в най-разнообразни форми, размери и цветове. Функции като хидромасаж и други възможности също са приложими при този вариант. Лека и издържа средно около 10 години. Разгледайте разнообразието от акрилни вани.


ДОПЪЛНИТЕЛНИ ФУНКЦИИ


Ето и някои допълнителни функции, от които можете да се възползвате:


Хидромасаж – подобрява мускулния тонус и циркулацията на кръвта. На ваните могат да се поставят средно между 6 и 8 дюзи, но в по-луксозните модели има и повече.

Въздушен масаж – в този случай дюзите вкарват във ваната не вода, а кислород.

Автодезинфекция – така по-лесно се почиства. С няколко капки дезинфектант, ваната сама извършва нужните процеси.

Датчик за нивото на водата – контролира докъде е стигнала водата и предпазва от преливане.

Изборът на вана не е толкова сложно решение, стига да знаете размера и особеностите на материалите. Ако търсите надеждност, а не изящен дизайн и много функции – изберете чугунената. Ако сте с ограничен бюджет, или ще я използвате по-рядко – стоманената е добър вариант. Ако мечтаете да се прибирате от работа в собствен мини-СПА оазис – тогава за вас препоръчваме акрилна вана.

Разгледайте нашият асортимент от акрилни вани.


0Получени коментари

За коментар е нужен Вход


Свързани публикации

Каква душ кабина би била подходяща?

Каква душ кабина би била подходяща?

Щом четете тази статия, значи и на вас Ви е омръзнало цялата баня да е мокра след душ и вече сте взели решение да я разделите на суха и мокра част чре

21 Mar 2024
Каква вана за баня да изберем?

Каква вана за баня да изберем?

Макар, че вече акрилните вани не са вече толкова на мода и все по-малко хора ги предпочитат пред стъклените душ паравани.Но все пак те все още си имат

21 Mar 2024
Надуваеми джакузита - вече един достъпен лукс!

Надуваеми джакузита - вече един достъпен лукс!

С настъпването на лятото и горещините на човек все повече му се иска да се отърси от ежедневният стрес, да "зареди батериите". Знаем, че през почивнит

21 Mar 2024