https://dushzona.com/image/cache/catalog/Blog/post-finish-sauna-vs-infrared-sauna-1170x600.png
user image

Финландска сауна VS Инфрачервена кабина

  • 13 Aug 2023
  • |   0 text_coments

За да разберем инфрачервените кабини от ново поколение, нека първо обсъдим традиционните сауни и как те работят. За затоплянето на финландската сауна се  използва предимно електрически нагревателен елемент, който е поставен в агрегат (печка) с вулканични камъни или скали. Тези камъни използват конвенционалната топлина, за да излъчват топлина в сауната (подобен е начина, по който работи фурната). Когато се достигне предварително зададената температура на въздуха, нагревателите започват да се редуват и изключват, за да запазят високата температура. Затопляйки въздуха, който ви заобикаля, системата затопля повърхността на кожата, която след това загрява мускулите и тъканите отдолу. Повечето потребители на традиционни сауни се наслаждават на пръскането на вода върху скалите, за да генерират пара и да повишават влажността.


Ако съпоставим това с инфрачервените кабини, които използват безопасна далечна инфрачервена светлинна енергия, за да доставят лъчиста топлина, за да затоплят директно кожата, мускулите и тъканите ви, без драстично да затоплят въздуха около вас, което води до по-хладно преживяване като цяло, което може да помогне за удължаване сесии по-дълги, отколкото в традиционната сауна. Въпреки, че тази лъчиста топлина може да звучи съвременно, имайте предвид, че същата светлина ни кара да чувстваме затопляне, когато излизаме навън в слънчев ден, а също така утешава новородените бебета по целия свят.


И на края, тук можем да кажем, че  в инфрачервената кабина ще се потите, но не толкова, колкото в традиционната сауна, тъй като ефектът на нагряване е по-малко интензивен.


РАЗМЕРИТЕ НА САУНАТА


Може би за Вас би жило по-важно да не изпускате преживяването, което може да Ви донесе финландската сауна, тъй като те обикновено са по-големи по размер, множество хора могат да бъдат потопени в интимно общуване, което може да бъде много полезно и дори терапевтично. И обратно, поради по-малките размери и дизайн на инфрачервените кабини, мястото в тях е ограничено и подходящо да се потопите в размисли, мисли или да релаксирате без да ви дразнят други фактори.


ЕЛЕКТРОНИКА И ЕНЕРГИЯ


През последните години потреблението на енергия и общият въглероден отпечатък придобиват все по-голямо значение при вземането на решения за покупки от потребителите. Въпреки това, нито инфрачервените кабини, нито традиционната финландска сауна вероятно ще доведат до значително увеличаване на сметката за електроенергия в дома ви. 


За да извършим бързо сравнение на икономиката на електроенергията, може да видим следните характеристики:

Традиционна сауна: мощност на нагревателите от 3 до 9 kW, 220 или 380V, 18,8 A – изискват и отделен предпазител.

Срещу

Инфрачервена кабина: мощност на нагревателите от 1,30 до 3 kW, 220, 15A, не е необходим отделен предпазител.

Като цяло и двете разновидности имат своите плюсове и минуси, но имайки в предвид изтъкнатите характеристики всичко е въпрос на личен избор.

Разгледайте нашите предложения в категория сауни.


0text_coments

text_forcommenttext_login


heading_title

Каква душ кабина би била подходяща?

Каква душ кабина би била подходяща?

Щом четете тази статия, значи и на вас Ви е омръзнало цялата баня да е мокра след душ и вече сте взели решение да я разделите на суха и мокра част чре

05 Apr 2021
Каква вана за баня да изберем?

Каква вана за баня да изберем?

Макар, че вече акрилните вани не са вече толкова на мода и все по-малко хора ги предпочитат пред стъклените душ паравани.Но все пак те все още си имат

06 Apr 2021
Надуваеми джакузита - вече един достъпен лукс!

Надуваеми джакузита - вече един достъпен лукс!

С настъпването на лятото и горещините на човек все повече му се иска да се отърси от ежедневният стрес, да "зареди батериите". Знаем, че през почивнит

06 Apr 2021